Salon: waan of werkelijkheid?

Bijzondere stadsgenoten en lokale verhalen in een talkshow over psychiatrie

Centraal in deze reeks Salons staat de psychiatrie: hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal? Met experts en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie verkennen we de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid.

De Salon biedt een podium aan bijzondere stadsgenoten en lokale verhalen. In een talkshowsetting gaan Hanna en een gastcurator in dialoog met inspirerende gasten en het publiek. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken in het ongedwongen decor van een café.

Programma:

In elke stad werken we samen met een andere gastcurator die samen met ons de gasten, muzikanten en makers uitnodigt. Bekijk het programma per stad:

Gastcurator deze avond is Ad van Rijen en spreekt met zijn gasten over solidariteit en inclusie. Ad werkt al 20 jaar in de gezondheidszorg (van uitvoerend en management tot directie en bestuur) met name op het vlak van verstandelijk gehandicaptenzorg. Op het moment is Ad bestuurder bij sociaal werk organisatie WijZijn TraverseGroep.

Ad laat ons kennis maken met:

 • Psychiater Carolina Sissingh ging vanuit nieuwsgierigheid naar waarom mensen ziek worden, geneeskunde studeren. Waarom krijgt de één een hartaandoening en de ander last van zijn maag?
 • Najib El Allouchi, financieel adviseur sociaal domein bij de gemeente en bestuurder en woordvoerder voor een moskee. Najib wil een programma opzetten voor jongeren om meer tolerantie te creëren voor mensen die anders zijn in onze samenleving.
 • Roosendaalse muzikante Lisa de Bruijn zingt deze avond twee liedjes. Onder de naam Liza Weald schrijft ze dromerige folkmuziek die je meeneemt op een mystieke reis met teksten over samenkomen en verbinden.
 • Voormalig stadsdichter van Roosendaal, Leo Lotterman, draagt gedichten voor. Leo schreef als journalist bijna 30 jaar lang over de openbare gezondheidszorg.
 • Eigenaresse van Lunchcafé Lente, Yvonne van Gorp, serveert het publiek haar legendarische cheesecake en vertelt het verhaal erachter.

Gastcurator van deze Salon is Rob Haen. Rob is al jaren actief in het sociale domein van Tilburg. Daarnaast is hij initiatiefnemer en kwartiermaker van The Living Museum Tilburg, een vrijplaats waar mensen met geleefde ervaring op het gebied van psychiatrie, verslaving of dakloosheid worden uitgenodigd om kunst te maken om hen te helpen in hun herstel. Rob is optimist en omdenker in hart en nieren. Hij legt de focus op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.

Rob laat ons kennis maken met:

 • Darko Groenwegen: als tatoeëerder bij Oneness Studio helpt hij mensen bij verwerkingsprocessen door het omzetten van verhalen in beelden;
 • Collin Hoefnagels: ervaringsdeskundige bij RIBW, geeft ook trainingen aan BOA’s en hulpverleners;
 • Andrew Peter Greenwood: gelooft dat dans als een medicijn kan werken. In een korte interactieve sessie laat hij het publiek zien wat er gebeurt in je hersenen als je danst.
 • Jacqueline van Eerd is oprichter van ZuiderZwam, een kwekerij van oesterzwammen op Tilburgs koffiedik. Vanavonnd serveert ze het publiek oesterzwambitterballen: 100% vegetarisch, lokaal gekweekt én goed voor het milieu.
 • Dichter Bas Hindriks draagt een slow spoken gedicht voor, begeleid door muzikant Gijs Mijzen.

Gastcurator van de Salon in Helmond is Dirk den Hollander. Dirk is een van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Deze beweging streeft ernaar de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Steunend Relationeel Handelen (SRH).

Dirk laat ons kennis maken met:

 • Wim Welbers, psychiatrisch verpleegkundige en sinds 2017 als zorgmanager voor GGZ in de Wijk bij GGZ Oost Brabant
 • Sander Schaepman, voormalig hoofd veiligheid en naleving bij de Gemeente Helmond. Sander was 25 jaar werkzaam als commissaris van de politie en is recherchechef bij TV programma Hunted NL van AVROTROS.
 • Shirley Ouwinga is ervaringsdeskundige en trainer bij NeiSkoen, een stigmavrije ontmoetingsplaats waar mensen met psychische en sociale kwetsbaarheden kansen krijgen;
 • Ervaringswerker, spreker en muzikant Tom Heywegen, die in zes jaar tijd van drugsverslaafde naar directeur van een culturele stichting doorgroeide;
 • John Kemna, ofwel ZoneX, is dichter en fotograaf. John heeft veel ervaring met het bestempeld worden als afwijkend. Het liefst improviseert en dicht hij waar je bij staat. In deze Salon draagt hij zijn gedichten voor.

Onze gastcurator van Breda, Ingeborg van Dixhoorn, studeerde SPH en Pedagogiek. Ze werkt bij Amarant, een organisatie die zich inzet voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel. In 2018 werd ze medeoprichter van Magazijn076: een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek waar mensen met autisme de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen op sociaal, creatief en/of zakelijk vlak.

Ingeborg laat ons kennis maken met:

 • Rutger van Eijken studeerde journalistiek en filosofie en werkte na zijn studie jarenlang in de daklozenopvang. Nu geeft hij les aan Avans Hogeschool Sociale Studies en doet hij onderzoek naar het leven van dak- en thuislozen;
 • Ralf Verheul, die 10 jaar binnen de GGZ werkte maar nu een eigen koffiehuis met fietswinkel runt: Kamu. Hij geeft daarnaast ook baristales aan mensen met autisme bij Magazijn076;
 • Schrijver en dichter Frans A. Brocatus leest deze Salon een aantal gedichten voor. Poëzie van hem werd in Nederland en in Vlaanderen meermaals bekroond;
 • Het Klooster Breda is een gespecialiseerde bakkerij en biedt dagbesteding voor mensen met een beperking of rugzak. Het Klooster serveert heerlijke zelfgemaakte appeltaart.
 • Maartje & Mathilde spelen een lied tijdens deze Salon. Maartje Verheijen heeft sinds haar 15e de diagnose autisme (PDD-NOS). Het schrijven van liedjes helpt haar om haar emoties te uiten. Mathilde van der Westerlaken speelde drie jaar met Maartje in een band voor een project voor mensen met autisme.

Onze gastcurator voor Eindhoven is Ilonka van der Sommen. Ilonka werkt als docent bij Fontys OSO (Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg) en als coördinator van het Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant (SVA). Door ontmoetingen te organiseren wil zij autisme in al zijn verscheidenheid belichten: zowel de mooie kanten als de rafelrandjes.

Ilonka laat ons kennis maken met:

 • Patissier Tomas Knoops, voor wie autisme verweven is in zijn vak: perfectionisme, structuur, een eigen visie maar soms ook een sociale uitdaging.
 • Autismeconsulent-logopedist Anke van Wijk werkt bij Lunet zorg, waar ze diagnostiek doet op het gebied van communicatie en autisme. Anke neemt Ute Butterweck mee, die sinds haar 39ste weet dat ze autisme heeft;
 • Muzikant Bas Jansen speelt deze Salon liedjes en begeleidt zichzelf op akoestische gitaar. Ook hij heeft autisme, zijn muziek werkt voor hem als een soort medicijn tegen chaos;
 • Chantal Giller is gediagnosticeerd met autisme en krijgt hulpverlening bij autismepunt, waar ze ook met veel plezier werkt. Tijdens deze Salon praat ze over hoe het is om in de maatschappij te staan met autisme.

Data & tickets:

Eindhovens Dagblad:
Lees verder
"Met haar ‘stormkamers’ raast theatermaakster Hanna van Mourik Broekman als een frisse wervelwind door de Brabantse theaters. In haar interactieve arena snijdt ze maatschappelijke vraagstukken aan en heft de scheidslijn op tussen publiek en performer."
Eindhovens Dagblad:
Lees verder
“Wat doe je als je een halfnaakte, verwarde man onder een winkelwagentje buiten de supermarkt ziet liggen? Het is woensdagavond in Het Speelhuis tijdens de talkshow ‘De Salon: waan of werkelijkheid?’ een casus die de kern van het onderwerp raakt: afwijkend gedrag.”
Gastcurator Toon Walravens:
Lees verder
"Wat een prachtig en inspirerend moment was dit. Eentje om in te lijsten en een van de mooiere die ik heb mogen meemaken. Dank Hannah, Kim en alle andere (en uiteraard de gasten en het publiek). Mensen van de Stormkamer jullie zijn prachtmensen met ongelofelijke talenten."
Previous
Next

Blogs over deze Salon:

Concept & Regie: Hanna van Mourik Broekman | Stadsdramaturgie: Kim Zonneveld & Linde van der Heijden | Spel: Jantien Fick & Peter Vandemeulebroecke | Decor: André Joosten en Peter Vandemeulebroecke | Techniek: Roland van Meel | Geluid: Peter Vandemeulebroecke | Foto’s: Lars de Nijs & William van der Voort | In samenwerking met: Chassé Theater, De Kring Roosendaal, Parktheater, Het Speelhuis,  Theaters Tilburg.

De Stormkamer-methode ontleedt een maatschappelijk vraagstuk in 4 stappen. Op deze manier brengt Hanna verschillende perspectieven op één en hetzelfde onderwerp in beeld.
Klik op de afbeelding voor meer informatie de Stormkamer-methode en de 4 stappen.Stormkamer-methode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven