Voorstellingen voor scholen

Cultuureducatie op jonge leeftijd draagt bij aan welzijn en kansen. Omdat we dicht op de doelgroep zitten, weten we wat er leeft. Stormkamer gebruikt theater om jongeren makkelijker met elkaar in gesprek te laten komen over ingewikkelde, maatschappelijke vraagstukken. Menselijke relaties, persoonlijke verhalen en individuele keuzes worden tijdens de schoolvoorstellingen in een ander daglicht geplaatst. Leerlingen worden tijdens en na de voorstelling actief betrokken en gevraagd om het geven van een mening of het delen van een ervaring. Vanuit hun eigen belevingswereld dagen we hen uit stelling te nemen. 

Tijdens deze voorstelling ontmoeten de leerlingen Dave, en ex gedetineerde. Na 25 jaar verslaving, zware criminaliteit in de Brabantse drugswereld en 31 kansen heeft Dave het rechte pad gekozen. Dave is geen acteur maar een man die na een onstuimig leven in de gevangenis belandde en na een lang herstel nu een leven heeft opgebouwd als vader.

De ontmoeting met Dave is een deels geïmproviseerd theaterstuk. Het verhaal van Dave staat centraal. De leerlingen worden geconfronteerd met vooroordelen over ex gedetineerden en worden uitgedaagd om met Dave een gesprek aan te gaan. Voorafgaand is er een workshop mogelijk rondom de thema’s vooroordelen en groepsdruk. Na afloop van de voorstelling reflecteren de leerlingen op wat zij gezien hebben. 

 

Geschikt voor: bovenbouw vmbo, havo, vwo & mbo

Duur voorstelling incl nagesprek: 75 min

Duur mogelijke voorbereidende workshop: 60 min. per klas

Max. aantal leerlingen per voorstelling: 100

De Salon is een theatrale talkshow die plaatsvindt op een podium. Het Stormkamerteam gaat tijdens de salon in dialoog met inspirerende gasten en het publiek. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken in het ongedwongen decor van een café.

We leven in een tijd dat er onvrede is over de wereld van nu.  Van de democratie tot het kapitalisme, de aanpak van klimaatverandering: de systemen van vandaag lijken niet meer te werken zoals we zouden willen. Kan het ook anders? 

Kunnen we die systemen nog veranderen? En hoe ziet onze ideale wereld er dan uit? Samen met de leerlingen gaan we op zoek naar een blauwdruk voor een ideale wereld binnen een verrassende theatrale beleving met live muziek, performances en beeldende kunst. En wellicht, wellicht komen we wel iets dichter bij de mogelijkheid van onze ideale toekomst…

 

Geschikt voor: bovenbouw havo, vwo

Duur voorstelling: 60-90 min

Max. aantal leerlingen per voorstelling: 100

In De Ontmoeting met de Verwarring maken de studenten kennis met Karlijn Roex. Karlijn studeerde aan Oxford University en is socioloog en schrijver. Ze kreeg een aantal keer door instanties het etiket ‘verward gedrag’ opgeplakt en belandde hierdoor uiteindelijk in een politiecel. 

Door welk beeld laat jij je leiden bij een ontmoeting? Wie zie jij: de intellectueel of de idioot? In deze voorstelling pellen we vooroordelen laagje voor laagje af, proberen de mediastorm rondom psychiatrie te vangen en ontwarren we letterlijk het web van sociale codes. Misschien blijkt achteraf het verhaal van de ander wel minder ver van je af te staan dan je denkt…

Achteraf gaan we in gesprek met Karlijn over mentale gezondheid, in de war zijn, de vooroordelen en het gevolg daarvan op sociaal contact.

 

Geschikt voor: mbo en hbo

Duur voorstelling: 90 minuten

Max. aantal studenten per voorstelling: 50

Bekijk ook:

Schuiven naar boven