Verslag ‘Salon: waan of werkelijkheid?’ Eindhoven
4 oktober, we zijn met onze reizende Salon in de Philipszaal van het Parktheater geland.
Centraal in deze reeks Salons staat de psychiatrie: hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal? Met experts en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie verkennen we de scheidslijn tussen waan en werkelijkheid.
De Salon biedt een podium aan bijzondere stadsgenoten en lokale verhalen. In een talkshow setting gaan Hanna en een gastcurator in dialoog met inspirerende gasten en het publiek. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken in het ongedwongen decor van een café.
In elke stad werken we samen met een andere gastcurator die samen met ons de gasten, muzikanten en makers uitnodigt. Bekijk het programma per stad:
Gastcurator deze avond is Ad van Rijen en spreekt met zijn gasten over solidariteit en inclusie. Ad werkt al 20 jaar in de gezondheidszorg (van uitvoerend en management tot directie en bestuur) met name op het vlak van verstandelijk gehandicaptenzorg. Op het moment is Ad bestuurder bij sociaal werk organisatie WijZijn TraverseGroep.
Ad laat ons kennis maken met:
Gastcurator van deze Salon is Rob Haen. Rob is al jaren actief in het sociale domein van Tilburg. Daarnaast is hij initiatiefnemer en kwartiermaker van The Living Museum Tilburg, een vrijplaats waar mensen met geleefde ervaring op het gebied van psychiatrie, verslaving of dakloosheid worden uitgenodigd om kunst te maken om hen te helpen in hun herstel. Rob is optimist en omdenker in hart en nieren. Hij legt de focus op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen.
Rob laat ons kennis maken met:
Gastcurator van de Salon in Helmond is Dirk den Hollander. Dirk is een van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Deze beweging streeft ernaar de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Steunend Relationeel Handelen (SRH).
Dirk laat ons kennis maken met:
Onze gastcurator van Breda, Ingeborg van Dixhoorn, studeerde SPH en Pedagogiek. Ze werkt bij Amarant, een organisatie die zich inzet voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel. In 2018 werd ze medeoprichter van Magazijn076: een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek waar mensen met autisme de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen op sociaal, creatief en/of zakelijk vlak.
Ingeborg laat ons kennis maken met:
Onze gastcurator voor Eindhoven is Ilonka van der Sommen. Ilonka werkt als docent bij Fontys OSO (Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg) en als coördinator van het Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant (SVA). Door ontmoetingen te organiseren wil zij autisme in al zijn verscheidenheid belichten: zowel de mooie kanten als de rafelrandjes.
Ilonka laat ons kennis maken met:
20.15 | Roosendaal
20.30 | Tilburg
20.30 | Helmond
20.00 | Breda
19.30 | Eindhoven
4 oktober, we zijn met onze reizende Salon in de Philipszaal van het Parktheater geland.
14 september, we zijn met onze reizende Salon in de middenzaal van het Chassé geland.
Foto: Eindhovens Dagblad, ©Dave Hendriks/DCI Media Deze week stonden we met de Salon: waan of
Concept & Regie: Hanna van Mourik Broekman | Stadsdramaturgie: Kim Zonneveld & Linde van der Heijden | Spel: Jantien Fick & Peter Vandemeulebroecke | Decor: André Joosten en Peter Vandemeulebroecke | Techniek: Roland van Meel | Geluid: Peter Vandemeulebroecke | Foto’s: Lars de Nijs & William van der Voort | In samenwerking met: Chassé Theater, De Kring Roosendaal, Parktheater, Het Speelhuis, Theaters Tilburg.