fbpx

Wanneer is afwijkend gedrag onhebbelijk?

Wanneer is afwijkend gedrag, onhebbelijk gedrag? Afgelopen week sprak ik Rian Meulenbroeks, van het boek ‘Goed gek’. Ze is activiteitenbegeleidster en ontmoet in haar werk vele mensen met een psychiatrische achtergrond. Ze wil laten zien dat de psychiatrie meer is dan het beeld dat de media ons voorhoudt van ‘de verwarde man’.

In ons gesprek vertelt ze dat ze nergens meer van opkijkt, niks is haar te gek.
‘Zelfs niet als ik hier naakt op die auto begin te dansen, onverklaarbaar en wild?’, vraag ik.
Rian kijkt me onverstoorbaar aan: ‘Waarom zou ik?’
‘Maar je moet toch grenzen hebben? Je kan niet alles acceptabel vinden?’, vraag ik.
En dan kijkt ze mij priemend aan: ‘Ja zeker, er zijn grenzen. Als de situatie gevaarlijk wordt, daar houdt voor mij alles op. En daarbij vaar ik op mijn instinct.’

Mijn nagels krullen zich onzeker in mijn handpalmen


Dit klinkt mij logisch in de oren en nadat ze dit heeft toegelicht, praten we over onhebbelijk gedrag.
‘Voor mij is dat als je ongevraagd te dicht bij mij komt’, zegt ze. ‘Onverzorgd zijn en stank heb ik moeite mee, of bijvoorbeeld als je zwart onder je nagels hebt.’
En op dat moment krullen mijn nagels zich langzaam in mijn handpalmen. Ik denk terug aan de laatste keer dat ik mijn nagels zag, waren ze vies? Ik zie haar nagels, die zijn inderdaad stralend wit. Ik voel mij onzeker en verberg mijn handen. Stiekem, onder de tafel probeer ik, wat er eventueel onder zou kunnen zitten weg te halen. Ik bedenk mij dat dit opvalt. Ik durf niet te kijken. Achteraf besef ik dat gedrag waar we afkeurend over zijn, wellicht zijn oorsprong vindt in je eigen onzekerheden. Vuiligheid is onhebbelijk, maar als ik mij niet elke dag was, ben ik dan afwijkend?

De oehoe-man

Later in de week werd ik geïnterviewd door Roland in Theaters Tilburg. Hij vertelde over de Oehoe-man. Een man in Zwolle die zich achter mensen plaatste en dan heel hard Oehoe riep. Mensen schrokken hier zo enorm van dat hij uiteindelijk is opgepakt. De rechter heeft hem nadien vrij gesproken. Dit omdat hij geen regels heeft overtreden. Nergens in de wet staat dat je geen oehoe mag zeggen.

Wanneer is afwijkend gedrag onhebbelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven