De Salon is een interactieve, theatrale performance met de visionairs, entrepreneurs en activisten van vandaag.
Binnen een verrassende theatrale context krijgen bijzondere stadsgenoten en lokale verhalen uit Roosendaal, Breda Tilburg en Helmond in de huiskamer van Stormkamer een podium.
We leven in een tijd dat er onvrede is over de wereld van nu. Van de democratie tot het kapitalisme, de aanpak van klimaatverandering: de systemen van vandaag lijken niet meer te werken zoals we zouden willen. Kan het ook anders? Durven we deze systemen nog wel om te denken? En hoe ziet onze ideale wereld er dan uit?
Samen met het het publiek gaan we op zoek naar een blauwdruk voor een ideale wereld binnen een verrassende theatrale beleving met live muziek, performances en beeldende kunst. Met deze Salon vormt Stormkamer de huiskamer van een gemeenschap; geroezemoes zweeft door de ruimte en achter de bar klingelen de glazen. En wellicht, wellicht komen we wel iets dichter bij de mogelijkheid van onze ideale toekomst…
In elke stad werken we samen met een lokale gastcurator die samen met ons de gasten, muzikanten en makers uitnodigt. Bekijk het programma per stad:
In het Chassé Theater te Breda verwelkomen we:
10 mei
Godelieve Spaas
Godelieve is o.a. lector nieuwe economie aan de Hogeschool Avans. Zij zoekt naar een economie die goed is voor mens én de aarde. Volgens Godelieve hebben we verbeeldingskracht nodig om de wereld te veranderen.
Maarten van den Berg
Deze vrijheidsdenker is o.a. vrijwilliger bij de Luisterlijn, buurtbemiddeling en is ook taalcoach voor jonge statushouders. Hij breekt een lans om altijd met elkaar in contact te blijven maken. Dit werd hem tijdens de corona epidemie niet altijd in dank afgenomen. Hoe ga je ermee om als je niet hetzelfde naar de wereld kijkt als een ander? Maarten doet dat zonder oordeel en met een lach.
Met hem gaan we in gesprek over welke waarden voor hem belangrijk zijn in de wereld van nu én morgen, wat dit vraagt, wat het kost én oplevert.
Jip Kuiper
Jip is mede-oprichter BO-diversity. Door participatieprojecten te organiseren rondom identiteit, gender, etniciteit en sexualiteit werkt die vanuit Bo aan meer bewustwording en minder veroordeling in onze maatschappij. Jip kun je uren praten over verandermanagement, de status quo en het spectrum van gender en seksualiteit. Vanuit diens studie houdt die zich bezig met het herorganiseren van sociale constructen. Hoe doe je dat? En waar loop je tegenaan?
11 mei
Kees Jan Mulder
Voor de tweede voorstelling in Breda nodigt Godelieve filmmaker en theoloog Kees Jan Mulder uit. Vooral dat laatste intrigeerde Godelieve. Wat kan de rol van geloof zijn in een verandering? En hoeveel verandering kan Kees Jan teweegbrengen na een predikantenopleiding? En als filmmaker? Wij zijn benieuwd.
Theo Frentrop
Op verzoek van Maarten schuift tijdens de tweede avond Theo Frentrop aan, oprichter van theatergroep Tiuri.
Sinds het oprichten van de theaterwerkplaats in 2003, is Tiuri inmiddels een bekende organisatie in zowel Roosendaal als Breda. Hoe begon dat? Welke verandering hoopte hij teweeg te brengen? En hoe is het om daar plots mee te stoppen, en het stokje over te dragen?
Anne van de Broek
Anne werd door Jip uitgenodigd om op woensdag 11 mei te gast te zijn. Door haar studie Social Innovation heeft ze geleerd systemen anders te zien, en daarin samen met mensen veranderingen aan te brengen.
Tijdens alle jaren bij creatief bureau Goedzooi maakt ze verhalen die impact maken, dit door middel van storydoing en dus niet storytelling. Anne zit niet stil en is daarnaast ook werkzaam als docent & communitybuilder bij BUas, ze gelooft in een andere manier van onderwijs en het leren mét elkaar. Wat wij samen gaan leren? We gaan met elkaar in gesprek over haar ideale nieuwe wereld.
In theater De Kring in Roosendaal ontvangen we:
18 mei
Peet van Biljouw is straathoekwerker: ze helpt gezinnen die het op meerdere manieren lastig hebben, weer op de rit. Ze schetst een ideale wereld waarin de een de ander helpt: diegene die kosteloos geholpen wordt met een klus in huis helpt weer een ander met gratis taalles. Diegene doet op zijn beurt weer boodschappen de buurman die slecht ter been is. Met Peet gaan we in gesprek in hoeverre dit een utopie is.
Toine Theunis
Toine is oud-wethouder ruimtelijke ordening, financiën en cultuur. Sinds hij in de nieuwe gemeenteraad zit, vult hij zijn rol in op eigen titel: als burger. Vanuit deze positie zet hij zijn kennis van “het systeem” in om verandering teweeg te brengen
Hij promoveerde aan de Universiteit Tilburg op hoe je met besturen van gemeentelijke informatie, kan inzetten op verandering. We spreken met hem over de stad Roosendaal en hoe je bij je idealen blijft, ook al worden deze soms aangevallen.
Benjamin Scheltema
Benjamin is beeldend kunstenaar en oprichter van Parels van Roosendaal. Op de avond van de vuurwerkrellen in Roosendaal belde hij de burgemeester; wat kan ik doen? Naar aanleiding van dit gesprek initieerde hij De Parels van Roosendaal: een initiatief dat jonge inwoners van de stad een podium geeft om te laten zien waar zij goed in zijn.
19 Mei
Andre Pierre
Voor de tweede voorstelling nodigt Peet de jonge Roosendaler Andre Pierre uit op het podium. Ze leerde Andre kennen toen hij jong was, en in een roerige periode verkeerde. Nu is hij volwassen en zoekt hij, zoals wij allemaal, naar een kloppende invulling van zijn dagelijks leven. Een vrolijke, optimistishe jongen die niet schroomt om zijn zoektocht openbaar te maken. Wat zijn droom is voor een andere wereld? Deze avond zoeken gaan we even samen met hem op zoek.
Sander Nijssen
Voor de tweede avond nodigt Toine docent Sander Nijssen uit. Naast zijn werk als docent maakt Sander ook voorstellingen onder de naam Stichting Jong! met jonge Roosendalers. Hij kan als geen ander talent bij anderen naar boven halen. Hoe kijkt hij naar verandering? Toine is benieuwd, dus wij ook.
Do van den Broek
De gast van Benjamin voor onze tweede voorstelling is Do van den Broek. Benjamin wist zeker dat hij Do uit wilde nodigen. Do bouwt Roosendaal na in Minecraft (een online game). Ze begon met het nabouwen van het station en het stadhuis, nu zijn ze bezig met de gebouwen rondom de boulevard. Minecraft is een open server, dus iedereen kan een kijkje nemen én meebouwen. Inmiddels is er een community onstaan van mensen die dat doen.
Bij Het Speelhuis in Helmond hebben we te gast:
24 mei
Antoine Post
Antoine is de eerste bewoner van de nieuwe, slimme wijk in Helmond: Brainport Smart District. Hij was teamleider van Team CASA: een team studenten van de TU Eindhoven die de eerste CASA woning bouwden: een duurzaam, comfortabel én betaalbaar huis. Nu het huis gebouwd is, woont hij er. Met Antoine spreken we over hoe hij duurzaamheid als vanzelfsprekend ziet, en hoe dit tegelijkertijd iets is wat hij in deze wereld bevecht.
M’hamed Yahia
M’hamed werkt bij de LEV groep. Zijn doel: mensen meer betrokken maken aan de wereld waarin we leven. Hij is inititatiefnemer van WeCareHelmond; een groep jongeren die laten zien dat ze om Helmond geven en activiteiten organiseren.
Hoe we de wereld moeten veranderen? Veel meer kijken naar het geheel; naar hoe we het samen moeten doen. Ja, maar hoe? “Gewoon doen” zegt M’hamed.
Gijsje van Bakel
Gijsje zag A life on our Planet van David Attenborough en kon daarna het gevoel niet van zich afzetten, ze moest iets doen. Haar idee van de troostdeken ontstond snel, een reusachtige deken die troost bied aan de aarde en aan iedereen die bij heeft gedragen aan het maken. Ze startte met een eigen lapje van 10 bij 10 cm, plaatste haar idee online en deed een oproep om bij te dragen. Toen lapjes uit Engeland en Rusland arriveerden wist ze het zeker: dit gaat lukken! Op de klimaatconferentie in Glasgow presenteerde ze een gigantische troostdeken van bijna 3000 lapjes. Bijdrages afkomstig van mensen uit 22 landen en 4 continenten, die hiermee hun ongerustheid over het klimaat kenbaar wilden maken. Edith Van Zalinge raakte geïnspireerd door het initiatief van Gijsje en maakte er een documentaire over. Meer over de comfort blanket en de docu vindt je op https://comfortblanketforourplanet.com/
Hoe ziet Gijsje de toekomst? We gaan met haar in gesprek.
Op de planken van Schouwburg Concertzaal Tilburg ontvangen we:
31 mei
Nick J. Swarth
Nick is een artistieke duizendpoot en was de tweede stadsdichter van Tilburg. Hij maakt zich zorgen over het klimaat; voor praten is het te laat. Met Extinction Rebellion zet hij via burgerlijke ongehoorzaamheid de klimaatzaak op de agenda. De vraag die we hem deze avond willen stellen: moet je buiten het systeem staan – anders zijn – om dat systeem te veranderen?
Chantal van Rijswijk
Chantal is teamleider bij de Quiet community Tilburg. Vanuit Quiet wil zij een verschil maken voor mensen in armoede. Quiet organiseert lokale solidariteit voor én samen met mensen die leven in armoede. Of zoals zij ze liever noemt: members. Chantal vertelt deze avond hoe, en waarom zij zich hier hard voor maakt.
Halima Özen
Halima is eigenaar van de Inclusiefabriek, en programmamaker bij Foodlab bij de Lochal Tilburg. Op vele manieren poogt zij de wereld te veranderen; inclusiever en duurzamer. Dit doet ze op verschillende manieren zoals samen eten én samen taal maken. Op deze avond vertelt ze hoe leuk én moeilijk het is om hiermee verschil te maken.
1 juni
Boy Jonkergouw
Voor onze tweede avond in Tilburg, nodigt Nick Boy uit.
Jan van den Broek
Jan is ‘gewoon’ boer, zegt hij. Nou ja, ‘gewoon’. Hij doet dat op een hele moderne manier, bij bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek met zijn vrouw en zoon. Overgrootvader Jan van den Broek bouwde ruim een eeuw geleden, in 1923, de boerderij. Zoals gebruikelijk in de zandstreek, is de boerderij van oorsprong een gemengd bedrijf met een paar melkkoeien, wat varkens, kippen, een werkpaard, maar ook bieten, aardappelen en graan. De boerderij bleef met de tijd mee ontwikkelen en heeft met de huidige filosofie een hechte samenwerking met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en andere natuurterreinen. Dat is dus veel ontwikkeling. Op welke ontwikkeling hoopt Jan nog meer? We horen het op 1 juni.
CONCEPT & REGIE Hanna van Mourik Broekman CO-REGIE Kim Zonneveld & Peter Vandemeulebroecke PERFORMERS Jantien Fick, Edo Stolk, Peter Vandemeulebroecke STADSDRAMATURGIE Kim Zonneveld DECOR André Joosten en Peter Vandemeulebroecke TECHNIEK Roland van Meel SOUND DESIGN Bram Schouw EDUCATIE Kim Zonneveld KWARTIERMAKEN JONGEREN Roos Sohier KWARTIERMAKEN SOCIAAL DOMEIN Carla Kalhorn IN SAMENWERKING MET Chassé Theater, De Kring Roosendaal, Het Speelhuis, Theaters Tilburg