De cijfers van armoede stijgen, terwijl de zakken in Nederland zo diep zijn. Stormkamer wil het daarover hebben. Wat doet bestaansonzekerheid, of armoede, met een mens? Hoe zit het met kansenongelijkheid? En wat is het effect daarvan op hoe wij met elkaar samenleven?
Albert Bienefelt
Dit keer het verhaal van Albert. Als teamcoach Hoge Vucht houdt hij zich namens de woningcorporaties Laurentius, WonenBreburg en Alwel bezig met de leefbaarheid in Hoge Vucht, een Bredase wijk die bekend staat als probleemwijk. Lang niet altijd terecht, vindt Albert. Op 8 en 9 oktober speelt Stormkamer ‘De Ontmoeting tussen Alles of Niets’ in ‘zijn’ wijk en dat draagt hij een warm hart toe. “Het brengt een balletje aan het rollen.”
Heb je zelf ooit bestaansonzekerheid ervaren?
In mijn jeugd hadden we het niet breed, maar bestaansonzeker ben ik nooit geweest. Ondanks dat ik als jongere regelmatig in zeven sloten tegelijk liep. Er was altijd wel iemand die me er weer uit trok. Dat het zo maar anders had kunnen lopen, besef ik heel vaak en dat koester ik. Ik heb geluk gehad dat mijn wieg op de juiste plek stond.
Is de plek waar je wieg stond van invloed op je verdere leven?
Niet alleen de plek waar je wieg stond. Heb je in je leven de juiste keuzes gemaakt? Ben je mensen tegengekomen die je een duwtje in de goede richting gaven of juist verder het moeras in trokken? Mensen die in bestaansonzekerheid leven, kunnen er zelf niet altijd iets aan doen. De verschillen tussen een aantal wijken zijn gigantisch, overigens niet alleen in Breda.
"Ik heb weleens horen zeggen dat als je wieg in Hoge Vucht stond je gemiddeld zes jaar eerder dood gaat dan mensen die in andere delen van Breda geboren en getogen zijn."
Hoe groot is de kloof in Breda?
Ik heb weleens horen zeggen dat als je wieg in Hoge Vucht stond je gemiddeld zes jaar eerder dood gaat dan mensen die in andere delen van Breda geboren en getogen zijn. Dat betekent niet dat de lucht er zo slecht is, het heeft alles te maken met de kansen die je wel of niet krijgt. Maar ook met simpele dingen als hoeveel geld je hebt voor boodschappen. Als je nog tien euro te besteden hebt, is de keuze tussen verse groente of een goedkope diepvriespizza snel gemaakt. In Hoge Vucht wonen relatief veel mensen die hulp kunnen gebruiken, op welke manier dan ook.
Wat wordt er aan hulp geboden?
Namens de drie woningcorporaties zijn we samen met bewoners en partners gestart met intensievere samenwerking op het gebied van leefbaarheid en wijkontwikkeling. Het idee: als het in de wijk goed gaat, liften de bewoners daar op mee. Dat doen we bijvoorbeeld door het stimuleren van ontmoetingen, het aanpakken van verloedering en het bouwen aan een community. Het resultaat? Dat is moeilijk meetbaar, maar ik heb het gevoel dat er mooie stappen worden gezet. Want er gebeuren ontzettend veel mooie dingen in de wijk. Dat mag best nog meer verteld worden in plaats van de bak ellende die op je afkomt wanneer je Hoge Vucht googelt. Bewoners geven vaak aan dat de negatieve dingen die in de wijk gebeuren, worden uitvergroot.
"Laten we de bewoners uit de betere wijken van Breda een spiegel voorhouden. Kom uit je bubbel en praat met mensen aan de andere kant van de kloof."
Hoe kunnen we de kloof kleiner maken?
Laten we de bewoners uit de betere wijken van Breda een spiegel voorhouden. Kom uit je bubbel en praat met mensen aan de andere kant van de kloof. Wat Stormkamer doet met theater probeer ik op mijn manier ook: het bij elkaar brengen van twee werelden. Je weet nooit wat die ontmoetingen tot gevolg, of resultaat, hebben. Soms moet je duizend bloemen laten bloeien om een beweging tot stand te brengen. Die stip aan de horizon vergt een lange adem. Net als dat je de kloof niet met één theatervoorstelling kunt dichten.
Wat is de stip op de horizon?
Iedereen in Breda zou de kans moeten krijgen om te worden wie hij of zij wil zijn. Iedereen moet de mogelijkheid hebben een opleiding te volgen of de baan te vinden die bij hem of haar past, ongeacht waar je wieg stond of waar je nu woont. Gelijke kansen voor iedereen, dat is het doel.
"Iedereen in Breda zou de kans moeten krijgen om te worden wie hij of zij wil zijn."