fbpx
Stormkamer is een theatergezelschap van artistiek leider en regisseur Hanna van Mourik Broekman. Hanna studeerde af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en initieerde in 2011 het gezelschap TgNomen. Vanaf 2018 verving ze voorstellingen door stormkamers en doet dat sinds 2019 onder de gezelschapsnaam Stormkamer.

Een stormkamer is een ontmoeting buiten het rode pluche op het snijvlak van theater en maatschappelijke thema’s. Met een fascinatie voor frictie en voorliefde voor wrijving brengt Hanna verschillende opvattingen samen in één arena. Vier muren, verschillende waarheden, één dialoog: dat is een stormkamer.

 

Een multidisciplinaire setting ontregelt verschillende perspectieven op één en hetzelfde onderwerp. Sprekers en publiek gaan de strijd aan met mening en moraal, stereotype en stigma, oordeel en vooroordeel. Wanneer iets schuurt en snijdt, piept en kraakt, ontstaat er ruimte. Het oog van de storm, waarin de wind gaat liggen en het begrip opstijgt.

Stormkamer-methode in vier stappen

De stormkamer-methode ontleedt een maatschappelijk vraagstuk in vier stappen. Het begint met een besloten verkenning in De Tafel. Uit dat onderzoek volgt een aantal inspirerende sprekers die elk in hun eigen stad het programma van de De Salonprogrammeren: een talkshow in café-setting. Hierna zoomt De Ontmoeting in op één bijzondere persoon en zijn of haar verhaal. Deze continue veranderende live documentaire laat het publiek kennis maken met dit hoofdpersonage. De laatste stap brengt al het voorgaande samen in Het Sluitstuk: een voorstelling die op theatrale wijze laat zien hoe we als samenleving omgaan met moeilijke thema’s.

Vijf steden

Stormkamer is actief in vijf Brabantse steden en werkt daar met verschillende partners samen: in thuisstad Breda met Chassé Theater, in Eindhoven met het Parktheater, in Helmond met Het Speelhuis, in Roosendaal met De Kring en in Tilburg met Theaters Tilburg.
Schuiven naar boven