fbpx

Zoektocht naar het zichtbare

Deze week ontmoette ik Madeleine. Ze heeft in haar verleden meerdere psychoses gehad. In ons gesprek vertelt ze mij beeldende verhalen daarover. Bijna onwerkelijk. De beelden die ze vertelt kan ik niet plakken op de vrouw die voor mij zit. Onbewust en onbedwingbaar zoek ik naar een zichtbare verklaring voor haar verleden. Kan ik iets zien? Ze is ongelooflijk lief, vrolijk en openhartig.

Achteraf confronteer ik mijzelf met het feit dat ik iets zocht, dit zegt waarschijnlijk meer iets over mij. Want waarom zou ik iets aanwijsbaars moeten kunnen zien? En waarom zoek ik dit ├╝berhaupt?

Is het mijn onbedwingbare drang om alles te begrijpen? Kan ik beter contact met haar maken als ik haar beter begrijp?

Ze legt haar hand op mijn arm en knijpt er in. Een prettig gevoel, warm, maar het maakt me ook onzeker. Zal ik mijn hand op haar hand leggen? Is haar hand een vraag naar fysiek contact van mij uit? Ben ik te stijf als ik niks doe? Waarom al die vragen? Waarom maak ik het mezelf zo moeilijk? Die hand mag toch gewoon die hand zijn? Contact, en verder niks.

Onbewust zoek ik naar een zichtbare verklaring voor haar verleden.

Tijdens het hele gesprek blijft mijn blik hangen op een foto voor het raam waarop een meisje is te zien. Een dromerige blik die mij aankijkt. Er zit iets triests in haar ogen. De gang van een school op de achtergrond geeft mij de associatie van hormonale en moeilijke emoties die door mijn lijf gillen, terwijl ik een enorme boekentas mee draag. Is dat de triestheid in de ogen van het meisje? Of zijn het mijn gedachten die ik op haar plak?

Op dat moment besef ik dat wanneer iemand je aankijkt, dat een vraag is naar contact. Die blik is dus altijd een vraag. Daarom is dat zo moeilijk? Want het vraagt om een antwoord en jouw antwoord op die vraag heeft duizenden vormen en wat als ik het verkeerde antwoord geef? Wat als ik faal? Waar ben ik dan?

Zoektocht naar het zichtbare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven