The Making Of De Balans van Bestaan: Het concept (video)

Deel 1: Het concept  


De Balans van Bestaan is het sluitstuk van een langer onderzoek naar ongelijkheid en bestaansonzekerheid. In The Making Of belichten we, in aanloop naar de première, verschillende aspecten van het maakproces. In de onderstaande video dit deel vertelt Hanna over het concept: waar gaat De Balans van Bestaan over en hoe komt de inhoud tot stand?

Waar gaat De Balans van Bestaan over?

“Met De Balans van Bestaan willen we mensen bewust maken van hun blinde vlek voor ongelijkheid en ongelijkwaardigheid. We komen allemaal onvermijdelijk in ongelijkwaardige situaties waarvan we ons vaak helemaal niet bewust zijn dat deze plaatsvinden en dat je jezelf onder of boven iemand plaatst. Met deze voorstelling doen we poging om de mens betekenis te geven buiten zijn status of inkomen om. De voornaamste boodschap die we mee willen geven is: samen dragen we verantwoordelijkheid voor problemen rond ongelijkheid. Laten we de dialoog aangaan en met z’n allen voorkomen dat de kloof tussen sociale groepen groter wordt.”

"Met De Balans van Bestaan willen we mensen bewust maken van hun blinde vlek voor ongelijkheid en ongelijkwaardigheid."

Waar in het proces staat Stormkamer nu? 

“We hebben net De Ontmoeting tussen Alles of Niets afgerond en staan nu aan het begin van het proces van het Sluitstuk. We hebben onderzoek gedaan waarbij we als eerste alle elementen uit het voorproces op één bult gooien en met het hele team gaan uitproberen: improvisaties, beelden maken. Wat voor type decor zou hierbij passen? Welke stijl muziek? Welke stijl kostuums? Op deze manier proberen we een beeld te vormen over hoe die voorstelling er ongeveer uit zou kunnen zien. In februari gaan we verder met dit onderzoek en in april volgen de repetities om op 13 mei in première te gaan.”

Voor De Balans van Bestaan werden verschillende kleinere verhalen en ontmoetingen uit het voorproces bij elkaar gebracht.

Hoe komt de inhoud tot stand?

“Tijdens de onderzoeksfase hebben we ons verdiept in wijken waar bestaansonzekerheid en kansenongelijkheid leeft. We zijn met verschillende mensen in gesprek gegaan. Naar aanleiding  daarvan maakten we ‘De Salon tussen Weelde en Gebrek’ over bestaans(on)zekerheid en ‘De Ontmoeting tussen Alles of Niets‘, die inzoomde op de kloof tussen iemand uit de ‘goudkust’ en iemand uit een ‘probleemwijk’. Bij het Sluitstuk verzamelen al die verschillende kleinere verhalen en ontmoetingen, die brengen we samen en we kijken welk groter verhaal dat vertelt. Binnen de samenleving, binnen de systemen waarin we leven. Hoe hebben al die verhalen invloed op die systemen? En hoe hebben die systemen weer invloed op die verhalen en die verschillende mensen?”

Kostuums vormen een essentieel onderdeel van De Balans van Bestaan.

Wat kunnen we verwachten?

“Het wordt een zinderende, muzikale en politiek bevlogen voorstelling die tegen beeldende kunst aan schuurt. Om een klein tipje van de sluier op te lichten: kostuums vormen een essentieel onderdeel. Dat heeft ermee te maken dat hoe we ons kleding vaak een uiting is van wie we zijn, onze identiteit. Maar kleding zegt ook iets over de achtergrond waar we vandaan komen en daarmee de welvaart die we hebben, tentoonspreiden. We ontwikkelen kostuums voor de archetypen die een uitvergroting zijn van het symbool dat het belichaamt, waarbij we ons laten inspireren door dieren(huiden). Denk aan een bankdirecteur als olifant en de dakloze als slak zonder huisje. Dit wordt uitvergroot en extravagant in beeld gebracht, zoals bij een modeshow.”

Tijdens het voorproces kijkt het team naar het type decor dat bij de voorstelling past.
The Making Of De Balans van Bestaan: Het concept (video)
Schuiven naar boven