The Making Of De Balans van Bestaan: De kostuums

Deel 3: De Kostuums

 

De Balans van Bestaan is het sluitstuk van een langer onderzoek naar ongelijkheid en bestaansonzekerheid. In The Making Of belichten we, in aanloop naar de première, verschillende aspecten van het maakproces. In dit deel vertellen Elian Smits en Hanna van Mourik Broekman je alles over de kostuums, die een essentieel onderdeel van de voorstelling vormen. 

Nog voordat Hanna aan het maakproces van De Balans van Bestaan begon, wist ze al dat ze ‘iets’ met een modeshow wilde doen.

Hanna is artistiek leider en regisseur van Stormkamer. Nog voordat ze aan het maakproces van De Balans van Bestaan begon, wist ze al dat ze ‘iets’ met een modeshow wilde doen om ongelijkheid in beeld te brengen.

“Hedendaagse modeshows zijn bijna artistieke kunstwerken, zwaar over de top. Graatmagere modellen dragen kleding die totaal niet toegankelijk is voor de ‘gewone mens’. Het is bovendien een wereld waar je wel of geen toegang toe hebt; je moet veel geld neertellen om een modeshow bij te wonen. Daar kom je niet zo maar tussen.”

“Hedendaagse modeshows zijn bijna artistieke kunstwerken, zwaar over de top."

Elian is ontwerper en vormgever en maakt de kostuums voor De Balans van Bestaan.

Kleding als façade

Elian is ontwerper en vormgever voor decor, kostuum en video voor (muziek)theater en dans. Haar werk vindt plaats op het snijvlak van kunst en theater. Voor De Balans van Bestaan ontwerpt zij de kostuums en daarnaast is ze samen met Peter verantwoordelijk voor het decor.

“Blijkbaar heeft het thema ongelijkheid een grote impact op iemands kleding. Kleding wordt gebruikt als façade, die zowel verhult als onthult. Het weerspiegelt je afkomst en onthult je klasse, maar mensen proberen zich ook achter hun kleding te verschuilen.”

“Blijkbaar heeft het thema ongelijkheid een grote impact op iemands kleding."

Hanna: “Vaak proberen we ons te kleden naar andermans maatstaf, ondanks dat we daar niet altijd in slagen. Toen Raymond en ik tijdens het vooronderzoek voor De Ontmoeting tussen Alles of Niets bij elkaar op bezoek gingen, hadden we van te voren bewust nagedacht over onze kledingkeuze. We wilden opgaan in elkaars wereld, niet uit de toom vallen. Dat lukte niet. Aan onze kleding kon je zien dat we niet thuis hoorden in de wereld van de ander.”

Tijdens het vooronderzoek zijn verschillende ontwerpen uitgetest, waarbij Elian zich laat inspireren door dieren en hun huiden. 

Parade van kostuums

Tijdens De Balans van Bestaan wordt ongelijkheid tot uiting gebracht door een parade aan kostuums. Hiervoor laat Elian zich inspireren door dieren en hun huiden. “Kleding is als de huid van dieren die sieren, pronken of juist opgaan in de omgeving. Deze elementen worden uitvergroot en op extravagante wijze gepresenteerd, zoals in een modeshow.”  

The Making Of De Balans van Bestaan: De kostuums
Schuiven naar boven